Mylomassage en Triggerpoint therapie voor ruiter en paard 2019-01-23T15:45:31+00:00

Mylomassage en Triggerpoint Therapie voor het paard.

In elke tak van sport zijn Triggerpoint therapie, Mylogenics behandelingen of Mylomassage een heel normaal begrip. Iedereen kent de beelden wel van voetballers of wielrenners die op een bankje liggen en soms nog tijdens een interview gemasseerd worden. Gek genoeg ‘vergeten’ wij soms onbewust hoe belangrijk het is om ook de spieren van het paard te onderhouden.

Mylomassage en Triggerpoint therapie voor het paard is een manuele therapie. Door verschillende handgrepen en technieken te gebruiken worden net als bij de mens/ ruiter spieren los gemaakt, blokkades en verklevingen  worden opgeheven en de doorbloeding gestimuleerd. Daardoor voelt het paard zich losser, fitter en herstelt sneller.

En wat te denken van de ruiter zelf, met welke beperkingen stap jij dagelijks op je paard?

Wanneer Mylomassage of Triggerpoint therapy voor het paard?

Zowel een paar dagen vóór als na een zware inspanning zoals een intensieve training of wedstrijd is een massage erg nuttig. Door een paar dagen voor de prestatie-piek de spieren los te masseren is het paard in staat beter te presteren. Na die piek zijn er weer veel stoffen vrijgekomen die spierpijn kunnen veroorzaken. Door te masseren verbetert de doorbloeding en kan het paard de afvalstoffen beter kwijt en herstelt sneller.

Maar ook bij blessures óf juist om blessures te voorkomen is Mylomassage en Triggerpoint therapie een goede manier om je paard of jezelf te laten helpen. Bij blessures zie je eigenlijk altijd dat zowel het paard als de ruiter gaan compenseren, waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt. Zeker wanneer er sprake is van een combinatie, de wisselwerking tussen ruiter en paard.

Een combinatie is tenslotte zo sterk als de zwakste schakel.

Wij vinden het heel belangrijk altijd goed naar jezelf en je paard te kijken en te luisteren. Het is niet logisch dat je paard een oefening linksom wel begrijpt en rechtsom niet, dus dan is er meer aan de hand. In zulke gevallen is het handig om met behulp van Mylomassage of Triggerpoint therapie te kijken of de blokkades komen uit de spieren of een (verborgen) blessure. Een goede masseur zal altijd aanraden een dierenarts of arts mee te laten kijken in geval van twijfel.

Soms staan we als eigenaar of ruiter ook gewoon te dicht op ons paard om helemaal objectief te zijn. Denk aan hoe we zelf blijven doorlopen met allerlei klachten, in rug , nek, schouder, etc. Met Mylomassage lossen we de klachten echt op en kun je daarna ook daadwerkelijk weer “functie gaan vragen” van jouw eigen lichaam.

Hoe schoudervrij ben jij als ruiter zelf eigenlijk?

Veel gewoontes van een paard blijken toch een achterliggend probleem te hebben. Niet alles is karakter of komt door verkeerd rijden. Alleen al daarom is het goed om regelmatig, ook preventief door een goede masseur een check bij je paard te laten doen.

Herken jij een van de volgende punten, dan kan Mylomassage of Triggerpoint therapy voor jouw paard zeker nuttig zijn.

 • Hoofdschudden of humeurig zijn.
 • Niet gepoetst willen worden.
 • Niet graag opgetuigd of opgezadeld willen worden.
 • Geen plezier in het werk.
 • Niet fit zijn.
 • Moeite met balans en of lengte buiging.
 • Onregelmatige gangen.
 • Moeite met verruimen.
 • Moeite met verzamelen, onder treden.
 • Moeite met de stap en (het aanspringen in) galop.
 • Tonen van verzet.
 • Lange tijd nodig hebben om te ontspannen.

Zoals ik al aangaf kan het zijn dat problemen in de spieren ook nog een achterliggend probleem hebben. Schakel bij twijfel dus ook altijd de hulp van een dierenarts in die veel ervaring met sportblessures heeft.